ПРОЕКТ BGENVIRONMENT-3.002-0005-C02
„Мерки за подобряване управлението на отпадъците в общините Русе, Тутракан, Сливо поле и Ветово“

След ремонта не изхвърляй, рециклирай!

След ремонта не изхвърляй, рециклирай!

Провеждане на кампания "След ремонта не изхвърляй, рециклирай!" за повишаване на осведомеността във връзка с разделното събиране и рециклирането на строителни отпадъци

Въпреки забраната строителните отпадъци да се изхвърлят в контейнерите за битови отпадъци или в тези за опаковки, голяма част от домакинствата при извършване на ремонт изхвърлят отпадъците си точно в тях или ги оставят на нерегламентирани сметища. Това е голям проблем за общините и в тази връзка е важно да се проведе кампания, която да призовава домакинствата и строителните фирми да не изхвърлят строителния отпадък, а да го предават за обработка и рециклиране. Кампанията ще информира за причините, поради които е наложена забраната, вредите които се нанасят върху природата при нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци, както и за възможността този отпадък да се рециклира и да се вложи отново в строителство. Основната цел на кампанията ще е намаляване на вредното въздействие на отпадъците чрез предотвратяване образуването им и насърчаване на повторното им използване.

Кампанията ще се проведе на два етапа, като на първия ще бъдат разработени дипляни и видеоклип за разделното събиране и рециклирането на строителните отпадъци. Дипляните ще бъдат разпространени в административните сгради, търговските обекти за строителни материали, както и чрез пощенските кутии в жилищните сгради. Ще бъде заснет и видео клип, който ще бъде достъпен на сайта на проекта, официалните сайтове и фейсбук страници на 4-те общини и др.

Вторият етап от кампанията ще се състои в организирането на пролетна и есенна кампания за безплатно извозване на строителни отпадъци, генерирани от строителни дейности и ремонти в домовете.

Място на провеждане: Общините Русе, Тутракан, Сливо поле, Ветово

Линк към видеоклип: https://www.youtube.com/watch?v=nY959hrn56E