ПРОЕКТ BGENVIRONMENT-3.002-0005-C02
„Мерки за подобряване управлението на отпадъците в общините Русе, Тутракан, Сливо поле и Ветово“

Учрежденията събират разделно! Последвай ги и ти!

Учрежденията събират разделно! Последвай ги и ти!

Провеждане на кампания "Учрежденията събират разделно! Последвай ги и ти!" за повишаване на осведомеността във връзка с разделното събиране и рециклирането в административните сгради

В административните сгради ежедневно се генерира голямо количество отпадък, като преобладава хартията, картона и пластмасата. Факта, че не се разделя разделно, затруднява рециклирането и повторната им употреба. Целта на тази кампания е да призовем всички административни сгради на територията на Община Русе и Община Сливо поле да започнат да събират разделно отпадъците си. По време на кампанията ще се отправят послания и към другите обекти и широката общественост за последват примера и те за започнат да събират разделно отпадъците си.

Кампанията ще се изпълнява на два етапа. В първият етап ще бъдат организирани 2 бр. публично-информационни събития, които ще се проведат в Община Русе и Община Сливо поле. На събитията ще бъдат поканени представители и служители на различни администрации на територията на двете общини и журналисти. Присъстващите ще бъдат запознати с ползите от разделното събиране, рециклирането и повторното използване на материалите. Общините ще дадат пример, като посочат данни за разделно събраните отпадъци след поставянето на кошчетата за разделно събиране и преси за намаляване обема на хартиените отпадъци от опаковки. Събитията ще целят да насърчат и другите администрации да започнат да събират разделно. Дипляни ще бъдат раздадени на всички присъстващи, както ще бъдат поставени в различните общински сгради, които се посещават от граждани. Вторият етап от кампанията ще бъде проведен в Община Русе. Той ще включва организирането на "Ден за разделно събиране на отпадъци в администрациите". Всички администрации на общината ще бъдат поканени да се включат, като идеята е в определения ден администрациите да предадат събраната от тях хартия във вече функциониращите мобилни центрове. Резултатите от проведената кампания, и събраната хартия, в рамките на този ден, ще бъде публично оповестена.

Място на провеждане: Община Русе, Община Сливо поле.